Gemak dient de mens. Voor ondernemers gebeurt het doorsturen van een offerte, gemaakte afspraken of het bevestigen van een order steeds vaker via Whatsapp. Het is een makkelijk en snel medium, maar op zakelijk gebied is het ook oppassen.

Wat zijn de belangrijkste zakelijke richtlijnen voor Whatsapp?

Dat Whatsapp inmiddels een populaire manier is om te communiceren met uw klanten is heel begrijpelijk. Het is een laagdrempelige en veelgebruikte manier om het contact met uw klanten te onderhouden. Omgekeerd maken ook uw klanten regelmatig gebruik van de chatapp.

Houd het zakelijk

Een van de belangrijkste spelregels voor het zakelijk gebruik van de populaire chatapp is: houd het zakelijk. De manier waarop u met uw vrienden appt over van alles en nog wat, is not done in het zakelijk contact. Uw klanten zitten niet te wachten op berichten die op een jolige en luchtige toon zijn geschreven. Communiceer dus zakelijk en concreet, zoals u dat via de e-mail doet.

Duimpjes en gifjes

Geef uw WhatsApp en berichten een zakelijke uitstraling. Gebruik het logo van uw bedrijf of een goede zakelijke profielfoto. Ben daarnaast terughoudend met het gebruik van emoji’s (duimpjes, smileys, gifjes, filmpjes etc.) en straattaal. Ook privéfoto’s zijn minder gepast en leiden de aandacht alleen maar af.

Alles draait om de inhoud

Het gaat natuurlijk om de inhoud van het appje. U deelt via de zakelijke app belangrijke zaken die uw klanten moeten weten. De informatie moet ook iets urgents in zich hebben, want dat is het karakter van het communicatiemiddel. Voor het verspreiden van nieuwtjes is de zakelijke WhatsApp minder geschikt, tenzij het zakelijk is natuurlijk.

Snelheid

Bij WhatsApp draait alles om snelheid. Ontvangt u een bericht of een vraag van een klant via WhatsApp dan rekent de klant ook op een snel antwoord. Staan de blauwe vinkjes aan, dan kan de klant bovendien zien dat het appje is ontvangen en gelezen.

Lees altijd uw appje nog even na voordat u het verstuurt. Voordat u het weet, verzendt u een ongenuanceerd antwoord. Of erger: naar de verkeerde persoon. Dat gaat ten koste van de goede relatie met de klant.

Pak de telefoon

Het dagelijks gebruik van WhatsApp in zakelijke communicatie is bijna niet meer weg te denken. Maar het is oppassen geblazen: woorden komen in appjes of e-mails harder over dan ze ongetwijfeld zijn bedoeld. Om misverstanden te voorkomen: pak de telefoon. Een persoonlijke toelichting doet wonderen.

Go to top