Een ondernemer bouwt niet alleen aan zijn eigen bedrijf, hij moet ook een eigen pensioen in de steigers zetten. Tenminste als hij na zijn pensioengerechtigde leeftijd niet op een houtje wil bijten.

Het is prettig om naast de AOW nog wat extra’s te hebben. Dit zijn de pensioenmogelijkheden voor een ondernemer.

Bereikt u als ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd dan ontvangt u, net als iedereen, een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). U bouwt hiervoor per jaar twee procent op, behalve als u in het buitenland werkt of woont. Woont u alleen dan ontvangt u in 2021 een bedrag van 1218,19 euro. Heeft u een partner dan is 832,86 euro de hoogte van de AOW. Is dit voldoende of wilt u nog wat extra pensioen opbouwen om zorgeloos te kunnen genieten?

We zetten verschillende mogelijkheden voor ondernemers op een rij:


Natuurlijk kunt u het geld voor uw oude dag in een ouwe sok stoppen en onder bed verstoppen. Daar zal het ongetwijfeld veilig liggen, maar de inhoud van de sok blijft altijd hetzelfde. Er zijn mogelijkheden om u een mooie en financieel aantrekkelijke oude dag te bezorgen, bijvoorbeeld:

Oudedagsreserve

Als IB ondernemer mag u voor de inkomstenbelasting elk jaar een deel van de winst opzijzetten voor uw oude dag. Met deze voorziening wordt fysiek geen geld opzijgezet, maar reserveert u een deel van de winst voor later. Dit levert u nu belastingvoordeel op, maar als u het later opneemt zal er belasting worden ingehouden.

(Bank)sparen

Ondanks de lage spaarrentes blijft (bank)sparen voor veel ondernemers onverminderd een populaire manier om geld opzij te zetten. Het geld wordt vaak naar een aparte rekening overgemaakt. Bij banksparen zet u geld opzij voor uw pensioen, dat kan belastingvrij, afhankelijk van uw vermogen in Box 3. In plaats van sparen kunt u er ook voor kiezen om met uw geld te beleggen, hier zijn wel risico’s aan verbonden.

Lijfrenteverzekering

Een lijfrente is een pensioenregeling die bij een bank of verzekeringsmaatschappij wordt afgesloten. U betaalt een bedrag in één keer, per jaar of per maand. Aan het eind van de looptijd ontvangt u periodiek een uitkering over het ingelegde geld en het opgebouwde rendement. Over de uitkering wordt belasting ingehouden.

Bent u DGA, dan kunt u ook een pensioenverzekering afsluiten. De premies voor deze verzekering worden in dit geval door uw bedrijf, de B.V. betaald. Aan deze manier van pensioen opbouwen zijn wel een aantal eisen verbonden.

Verplichte pensioenregeling

Sommige ondernemers hebben een verplichte pensioenregeling, bijvoorbeeld ondernemers in de gezondheidszorg zoals huisartsen. Ook andere beroepsgroepen kunnen een verplichte pensioenregeling aanvragen, zoals zelfstandige schilders.

Waarde van bedrijf en onroerend goed

Veel ondernemers bouwen jaren aan groei van hun bedrijf dat door de jaren heen flink is gegroeid. Het bedrijf is daardoor waarschijnlijk ook flink in waarde gestegen. Als pensioenvoorziening kunt u niet alleen uw bedrijf verkopen, maar ook de eventuele bedrijfspanden. Onroerend goed is de afgelopen jaren ook flink in waarde gestegen en is een mooi spaarpotje voor uw oude dag.

Meer weten

Wilt u meer weten over het opbouwen van een pensioen, neem dan contact met ons op.

Go to top